Sunday, 17 October 2021, 8:45 PMMain | Registration | Login

Site menu

Login form

Section categories

Muslim's [38]
Business [18]
National [9]
Global [27]

Facebook

Search

Calendar

«  October 2021  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Our poll

Rate my site
Total of answers: 43

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0



Main » Global
Salah satu daripada pengumuman mengenai bajet 2011 semalam adalah berkaitan penggalakkan penggunaan kereta hibrid di negara ini. Pemegang francais kereta hibrid diberi pengecualian duti import 100 peratus dan duti eksais 50 peratus ke atas kereta hibrid siap pasang (CBU) baru. Pengecualian itu diberi bagi permohonan yang diterima oleh Kementerian Kewangan mulai 30 Ogos 2008 hingga 31 Disember 2010.


Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui pada Ahad Oktober 17 (rujuk mstar online) pula menjelaskan bagi terus menggalakkan pemilikan kereta hibrid, pengecualian duti import dan duti eksais dilanjutkan sehingga 31 Dis 2011. Bila terbaca pasal pengecualian duti import terhadap kereta hibrid ni terus teringat kat Honda CR-Z 2011 Hybrid. Honda CR-Z dikatakan kereta hybrid sporty pertama di dunia yang menawarkan sistem 6-speed manual transmission.

Honda CR-Z ni model terbaru menggantikan siri Honda CR-X. Dah lama dok perhatikan Honda CR-Z (disebut Honda CR Zee) ni yang dijadualkan berada di atas jalan tahun 2011 nanti.

Setakat ni semakan di laman rasmi Honda Malaysia model ni masih belum tersenarai di pasaran Malaysia, harga yang disyorkan kat luar negara adalah USD19,200. Kalau convert secara asas ke ringgit (RM3.8) lebih kurang RM72,960. Kalau dah tak ada duti import dan duti eksais juga dikurangkan, mungkin juga tak jauh harganya tu.

Memang ‘elegant’ dan ‘sporty’ design honda CR-Z ni, sesuai untuk golongan muda yang mementingkan penampilan ‘sporty’, orang tak muda pun boleh jugak kot layan kereta ni :D

PS: Dok terrfikir mungkinkah juga harga Civic Hybrid yang sekarang berharga dari RM129,980 di pasaran akan berubah berikutan pengumuman pengecualian duti import dan duti eksais dalam bajet 2011 tersebut?

- By Jazmanie
Category: Global | Views: 924 | Added by: Eylu | Date: 18 October 2010 | Comments (0)

HONG KONG: China dijangka mengambil alih tempat Jepun sebagai negara kedua terkaya di dunia menjelang 2015 berdasarkan perkembangan pesat ekonomi dan permintaan domestik yang kukuh.

Bandaraya Hong Kong (kiri), Hotel Pazhou (kanan).

Dalam laporan Global Wealth Report diterbitkan semalam, Institut Penyelidikan Credit Suisse berkata, jumlah kekayaan China bakal meningkat lebih dua kali ganda dalam tempoh lima tahun atau melonjak 111 peratus kepada RM109 trilion.

Ketua Unit Penyelidikan Perbankan Persendirian dan Pengurusan Harta Credit Suisse, Giles Keating, berkata 10 tahun lalu, China adalah negara ketujuh terkaya di dunia.

"Sejak itu ia melonjak mengatasi negara utama Eropah dan dijangka mengatasi Jepun pada 2015," katanya di sidang media, semalam.

Ketika ini, Amerika Syarikat menjadi negara paling kaya di dunia apabila menguasai 27 peratus daripada kekayaan dunia dengan nilai RM607.5 trilion, diikuti Jepun (11 peratus) dan China (lapan peratus).

Perancis, Itali, Jerman dan Britain berada di kedudukan keempat dengan menguasai enam peratus daripada jumlah harta di dunia.

Laporan itu diterbitkan hasil penilaian data diambil di lebih 200 negara pada pertengahan tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Credit Suisse Asia Pasifik, Osama Abbasi, berkata laporan terkini itu mengesahkan bahawa negara Asia Pasifik kini mengepalai pertumbuhan kekayaan dunia.

"Asia mempunyai potensi besar pada masa depan," katanya. - AFP

Category: Global | Views: 865 | Added by: Eylu | Date: 12 October 2010 | Comments (0)


Minggu depan pastinya banyak peristiwa yang akan mewarnai aktiviti harian sebahagian daripada kita. Aktiviti yang menarik perhatian blog ini adalah mengenai penganjuran dua konsert penghibur luar negara iaitu Adam Lambert dan Maher Zain. Konsert Adam Lambert The Glamnation Tour Live In Malaysia 2010 akan di adakan di Malaysia buat pertama kalinya pada 14 Oktober ini  di Stadium Putra Bukit Jalil manakala konsert Maher Zain Save the Soul pula akan diadakan di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), pada 14 dan 15 Oktober 2010.

Pelbagai reaksi dan respons juga maklumbalas daripada orang ramai berkaitan dengan penganjuran konsert Adam Lambert ini, dalam laman sosial Facebook juga telah wujud page khas Kami bantah Konsert Adam Lambert di Malaysia manakala konsert Maher Zain pula setakat artikel ni ditulis blog ini tidak terjumpa pulak sebarang bantahan daripada anggota masyarakat mengenainya.

Kedua-dua penghibur tersebut membawa konsep masing-masing, Adam Lambert mendapat tempat ke-2 dalam American Idol 8 dan mempunyai ramai peminat bukan sahaja di US malahan di merata dunia, beliau juga popular dengan imej Gothic. Manakala Maher Zain pula popular dengan lagu berkonsepkan keugamaan dan lagunya ‘Ya Nabi Salam Alayka’ terpilih sebagai lagu agama terbaik bagi tahun 2009 di Nujoom FM, stesen radio terbesar di Mesir.

Salah satu video klip Adam Lambert ‘Sexy As Hell’yang boleh didapati di Youtube:

Ini pula video klip Maher Zain ‘Insha Allah’ yang juga boleh diperolehi melalui lamam Youtube:

Dimaklumkan juga kedua-dua konsert tersebut mendapat sambutan baik dari peminat masing-masing, pelbagai promosi dan tiket percuma disediakan kepada para peminat Adam Lambert oleh pelbagai pihak manakala penganjur konsert Maher Zain pula memaklumkan akbar berita harian tiket untuk konsert Maher Zain sudah habis disambar peminat hanya dalam tempoh sehari saja.

-By Jazmanie


Category: Global | Views: 1907 | Added by: Eylu | Date: 11 October 2010 | Comments (0)

Ada posting dari rakan blogger mengenai bagaimana sekiranya donut menguasai dunia, semua benda ada bentuk donut, bulat dan berlubang di tengahnya. Posting tersebut juga mengingatkan soalan sempoi yang pernah di tanya oleh Prof Madya Dr. Azahari Ismail, pengajar kelas Leadership Development. Soalan dia mudah sahaja kenapa donut mesti ada lubang di tengahnya? namun soalan mudah tersebut  tak dapat dijawab.  Aku dan kawan2 hanya nganga dan mula bagi jawapan ikut logik fikiran masing-masing je. Nampak  sangat failnya general knowledge aku ni. Tahu makan je, asal usul benda yang dimakan tu haram tak nak ambil tahu.

Jadi kenapa dan mengapa kuih donut nak kena ada lubang ditengah-tengahnya? pergilah kat mana-mana ceruk dunia, dan makanlah apa jenis brand dan perisa sekalipun, semua donut nak kena ada lubang kat tengahnya. Ada jugak sesetengah donut yang cuba di buat tanpa lubang, tapi terus tak menampakkan ciri-ciri kedonutannnya (guna perkataan sendiri ni).

Kalau google dalam internet macam-macam variasi dan cerita pasal donut ni. Wiki kata Donut mungkin mula diperkenalkan di Amerika Utara sejak kurun ke 19 oleh orang Belanda.

Kenapa berlubang? Sebelum pada ni donut yang dihasilkan tiada lubang ditengah-tengahnya.  Seorang rakyat Amerika Hansen Gregory, pada tahun 1847 semasa dalam pelayaran mendapati donut yang dimakannya tidak masak sepenuhnya ditengah-tengah kuih tu dan merasa tidak puas hati.

Lalu dia cucukkan tengah-tengah kuih donut tu dengan pemegang stering kapal sebelum di masak semula. Selepas ditebuk lubang dan dimasak semula barulah dia rasa kuih tu masak sepenuhnya.

Apabila kembali di rumahnya dia pula mengajarkan kepada ibunya cara memasak donut tu dengan cara menebuk lubang di tengah-tengahnya. Begitulah ceritanya.

Kebanyakan negara mempunyai kuih donut versi masing-masing, Kuih Keria merupakan donut versi Malaysia.

Err..ada sesiapa yang nak belanja aku makan donut ker?


- By Jazmanie
Category: Global | Views: 1360 | Added by: Eylu | Date: 27 September 2010 | Comments (0)

Get cash from your website. Sign up as affiliate.
Bila bukak email td rupanya member mempromosikan satu affiliate program yang boleh dikatakan menarik dan mudah serta berpotensi untuk menjana pendapatan, walaupun tidak lah ke tahap jutawan atau bilionair.

Program yang dimaksudkan adalah Extra Cash From Your Website Affiliate Program. Secara ringkasnya konsep affiliate program yang di promosikan ini adalah kita sebagai pemilik blog akan mendapat bayaran bagi setiap klik oleh pelawat di link iklan yang diletakkan dalam blog kita.

Berdasarkan pembacaan dalam laman rasmi program tersebut juga, setakat ni ada 100,000 pengiklan yang berdaftar dengan penyedia perkhidmatan tersebut. Laman web penyedia servis ni didaftarkan di bawah nama www.bigextracash.com dan didaftakan di United Kingdom.

Secara asasnya juga setiap klik menghasilkan bernilai USD0.05 manakala setiap transaksi jualan yang berlaku hasil dari link kita akan mendapat komisyen sebanyak USD3.00.

Banner dan bentuk promosi juga bermacam-macam, dari email promosi sehinggalah kepada webpage banner, semuanya ada.

Blog ni pun dah register dan nak cuba dulu setakat mana keberkesanan program ni. Tadi pun dah hantar email promosi program ni kepada lebih kurang 60 contacts yang ada, lepas tu rasa tak larat dan lebih mudah promote je melalui blog ni.

Macam kebanyakan program affiliate yang sedia ada juga, pendaftaran adalah percuma dan mudah sahaja, bayaran akan dibuat melalui cek atau paypal.

Ni dia contoh hasil dari program ni yang baru saya pasang di web ni tidak sampai 24 jam:

Kalau sesiapa yang berminat untuk mencuba program ni, boleh cuba dan dialu-alukan daftar melalui link di bawah ni :D:D

Category: Global | Views: 7805 | Added by: Eylu | Date: 26 September 2010 | Comments (0)

Beberapa artikel dalam akhbar online semalam menyiarkan kisah seorang remaja, Christian Owens menjadi jutawan dalam usia baru 16 tahun selepas memulakan perniagaan Internet dua tahun lalu. Di laporkan remaja tersebut yang berasal dari Corby, Northamptonshire  mula menjalankan bisnes dengan duit poket sendiri pada usia 14 tahun apabila melancarkan laman web Mac Box Bundle yang menjana perolehan 700,000 (RM3.5 juta). Sememangnya hebat dan cukup mengujakan sekali.

Sebenarnya cerita mengenai Christian Owens menjadi jutawan telahpun disiarkan oleh laman gizmodo.com dua hari lepas dan saya sudahpun terbaca mengenainya, berita tersebut merupakan antara artikel yang paling popular dalam traffic ranking alexa beberapa hari lepas.

Artikel versi gizmodo.com ‘How a 16-yo Kid Made His First Million Dollars Following His Hero, Steve Jobs’ lebih jelas menerangkan bagaimana remaja tersebut menjadi jutawan hasil dari usahanya sendiri yang menjual perisian melalui lamannya Mac Bundle Box.

Apa yang menarik ialah bagaimana Christian Owens yang mula mendapat set komputer sendiri sewaktu berumur 7 tahun. 3 tahun kemudian dia sudah memiliki set Apple Mac sendiri dan mula belajar membuat web design. 4 tahun kemudian iaitu dalam tahun 2008, dia menubuhkan syarikatnya sendiri yang menjual perisian-perisian Mac OSX secara online dengan harga diskaun dan berkonsepkan tempoh masa.

Bermula dari situlah kejayaannya sebagai usahawan online. Pada masa yang sama dia juga menjalinkan kerjasama dengan pihak Branchr, syarikat iklan pay-per-click yang mengedarkan 300 juta iklan sebulan kepada 17,500 laman web, iPhone, dan aplikasi Android. Dia kini sudah mempunyai 8 orang pekerja termasuk ibunya sendiri.

Dan seperti kebiasaan bila ada individu yang berjaya pastinya ramai yang sibuk bertanyakan rahsia kejayaan. Jawapan Christian owens memang mudah:

"There is no magical formula to business, it takes hard work, determination and the drive to do something great."

Kalau nak baca cerita lengkap versi gizmodo.com boleh rujuk di lamannya.

Memang bijak remaja tu gunakan hobi dan minatnya kepada satu peluang perniagaan, maknanya dia memerlukan tempoh lebih kurang 9 tahun untuk menjadi jutawan sejak mula-mula kenal komputer pada umur 7 tahun.

Boleh dijadikan sumber inspirasi jugak ni. Daripada guna komputer dok layan benda-benda yang tak berfaedah elok juga kalau digunakan untuk cari duit secara sah dan legal. :D

- By Jazmanie

Category: Global | Views: 944 | Added by: Eylu | Date: 26 September 2010 | Comments (0)

Nampak gayanya impian sesetengah orang untuk melihat kereta terbang semakin hampir untuk menjadi kenyataan. Ini berikutan keputusan terbaru oleh Federal Aviation Administration (FAA) di US telah memberikan pengecualian berat maksima semasa takeoff  1,430 pounds secara asasnya untuk Terrafugia Flying Car. Pengecualian tersebut akan membuka ruang kepada kereta terbang Terrafugia yang akan mempunyai dwi fungsi iaitu sebagai light aircraft dan juga kereta. Comel jugak kalau tengok kereta terbang Terrafugia ni.

Bentuk yang agak unik, mempunyai sayap yang boleh dilipat dan kipas di belakangnya. Dua tempat duduk sahaja. kelajuan semasa di udara adalah 115mph ataupun 185.07km/j dan boleh membawa muatan seberat 450lb ataupun 204kg dan memerlukan 1,700 kaki  panjang runway untuk take off, pada masa yang sama boleh masuk dan muat untuk disimpan dalam garaj kereta biasa.

Memang menarik ni kalau dapat beli Terrafugia Flying Car ni,senang nak gi jalan mana-mana, mungkin jugak boleh skip dari traffic jam dan kalau dah semua orang dah guna nanti alasan traffic jam tidak boleh lagi diterima la kot.  Cumanya nak kena cari runaway la pulak kat mana nak take-off tu. Mana boleh take-off merata-rata ni.

Harga yang diumumkan adalah USD194,000 bersamaan RM627,784.17, Masih dalam lingkungan boleh dibeli lagi bagi sesetengah individu. Mungkin lepas guna kereta terbang ni isu ‘Lesen Terbang’ yang heboh dulu akan kembali menjadi popular, pasal memang lesen untuk terbang ni :D

Petikan dari Artikel "Terrafugia Transition ‘flying car’ gets go-ahead from US air authorities” di http://www.telegraph.co.uk/motoring/news.

- By Jazmanie

Category: Global | Views: 7781 | Added by: Eylu | Date: 26 September 2010 | Comments (0)

« 1 2 3
Copyright ~KyleRuL's Zone~ © 2021 | ~KyleRuL's Zone~ HomePage : //kylerul.ucoz.com