Monday, 27 September 2021, 2:34 AMMain | Registration | Login

Site menu

Login form

Section categories

Muslim's [38]
Business [18]
National [9]
Global [27]

Facebook

Search

Calendar

«  March 2012  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Our poll

Rate my site
Total of answers: 43

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0Main » 2012 » March » 12 » 24 Peringatan Bagi Kaum Wanita
7:35 AM
24 Peringatan Bagi Kaum WanitaJom kita baca 24 Peringatan Untuk Wanita yang perlu kepada setiap wanita tahu dan ambil berat.

1. Urusan pertama yang ditanyakan pada hari akhirat nanti ialah mengenai solat dan mengenai urusan suaminya (apakah ia menjalankan kewajipannya atau tidak).

2. Apabila wanita itu lari dari rumah suaminya maka tidak diterima solatnya sehingga kembali ia dan menghulurkan tangannya kepada suaminya (meminta ampun).

3. Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi agar mereka tercium bau harumnya maka dia adalah perempuan zina dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina.

4. Sebaik-baik wanita ialah tinggal di rumah, tidak keluar kecuali atas urusan yang mustahak. Wanita yang keluar rumah akan dipesonakan oleh iblis. Sabda Nabi s.a.w., "Perempuan itu aurat, maka apabila ia keluar mendongak syaitan memandang akan dia.”

5. Haram bagi wanita melihat lelaki sebagaimana lelaki haram melihat wanita yang halal nikah (kecuali dalam urusan menuntut ilmu dan berjual beli).

6. Diriwayatkan bahawa pada suatu hari ketika Rasulullah s.a.w. bersama isteri-isterinya (Ummu Salamah r.ha. dan Maimunah r.ha.), datang seorang sahabat yang buta matanya (Ibnu Maktum) Rasulullah s.a.w. menyuruh isteri-isterinya masuk ke dalam. Bertanya Ummu Salamah, "Bukankah orang itu tidak dapat melihat kami, Ya Rasulullah ?” Rasulullah s.a.w. menjawab, "Bukankah kamu dapat melihatnya.”

7. Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaan berhias (bukan untuk suami dan mahramnya) adalah seumpama gelap-gelita pada hari Qiamat tiada Nur baginya.

8. Mana-mana wanita yang bermasam muka menyebabkan tersinggung suaminya, maka wanita itu dimurkai Allah sehingga ia bermanis muka dan tersenyum mesra pada suaminya.

9. Tidak boleh seorang isteri mengerjakan puasa sunat kalau suaminya ada di rumah serta tidak mengizinkan dia berpuasa.

10. Hendaklah isteri berpuas hati (redha) dengan suaminya yang telah dijodohkan oleh Allah, sama ada miskin atau kaya.

11. Perempuan tidak berhak keluar dari rumahnya melainkan jika terpaksa(kerana sesuatu urusan yang mustahak) dan ia juga tidak berhak melalui jalan lalu lalang melainkan di tepi-tepinya.

12. Apabila memanggil lelaki akan isterinya ke tempat tidur tetapi ditolaknya hingga marahlah suaminya, akan tidurlah wanita itu dalam laknat oleh malaikat ke pagi.

13. Wanita-wanita yang menggunakan lidahnya untuk menyakiti hati suaminya, ia akan mendapat laknat dan kemurkaan Allah, laknat malaikat juga laknat manusia sekalian.

14. Tidak harus seseorang manusia sujud kepada manusia dan jika diharuskan, maka akan aku perintahkan semua kaum wanita sujud pada suaminya kerana membesarkan dan memuliakan hak-hak suami mereka.

15. Wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya pada hari Qiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat ke belakang lehernya.

16. "Aku lihat api neraka, tidak pernah aku lihat seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita.”
Rasullullah s.a.w. ditanyai, "Mengapa demikian Ya Rasulullah?” Jawab Rasullullah s.a.w. "Wanita mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ehsannya. Jika engkau berbuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia masih belum rasa berpuas hati dan cukup.”

17. "Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri dari kaum wanita.” Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka, "Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir?” Jawab Nabi s.a.w. "Tidak, mereka ini ialah mereka yang tidak bersyukur akan nikmat suaminya, sesungguhnya tiap-tiap seorang kamu adalah dalam nikmat suaminya.”

18. Keadaan wanita 10 kali ganda seorang lelaki di dalam neraka dan 2 kali ganda seorang lelaki di dalam syurga.

19. "Kebanyakan wanita itu adalah isi neraka dan kayu api.” Hazrat Aishah bertanya, "Mengapa wahai Rasulullah s.a.w.?” Jawab Rasulullah s.a.w.: "Kerana kebanyakan perempuan itu tidak sabar dalam menghadapi kesusahan, kesakitan dan cubaan seperti kesakitan melahirkan anak, mendidik anak-anak dan melayani suami serta melakukan kerja-kerja rumah."

Tiada memuji (bersyukur) di atas kemurahan Allah yang didatangkan melalui suaminya. (Jarang terdapat orang perempuan yang mahu mengucapkan terima kasih di atas pemberian suaminya.)
Sering mengkufurkan (ingkar) terhadap nikmat Allah. (Contohnya: Apabila berlaku sesuatu pertengkaran ada isteri yang berkata sudah 10 tahun kahwin dengan awak tidak ada apa-apa pun.)
Gemar bercakap perkara yang sia-sia yang berdosa. (Contohnya: Bercakap mengenai perabot-perabot rumah yang tidak perlu dan mengumpat.)
Kurang akal dan kurang ilmu pengetahuannya dalam agama iaitu mereka sering tertipu atau terpengaruh dengan pujuk rayu lelaki,rakan-rakan, alam sekeliling dan suasana serta kemewahan lahiriah.

20. Dari Ali bin Abi Talib r.a.: Aku dengar Rasulullah s.a.w. bersabda, "Tiga golongan dari umatku akan mengisi neraka jahanam selama 7 kali umur dunia. Mereka itu adalah:”
 1. Orang yang gemuk tapi kurus
 2. Orang yang berpakaian tetapi telanjang
 3. Orang yang alim tapi jahil
 • Adapun yang gemuk tapi kurus itu ialah wanita yang sihat tubuh badannya tetapi kurang ibadat.
 • Orang yang berpakaian tetapi telanjang ialah wanita yang cukup pakaiannya tetapi tidak taat agama.
 • Orang yang alim tapi jahil ialah ulama yang menghalalkan yang haram kerana kepentingan peribadi.

21. Asma’ binti Karizah Fazari r.ha. diriwayatkan telah berkata kepada puterinya pada hari perkahwinan anaknya itu, "Wahai anakku, kini engkau akan keluar dari sarang di mana engkau dibesarkan. Engkau akan berpindah ke sebuah rumah dan hamparan yang belum engkau kenali. Itulah suami mu. Jadilah engkau tanah bagi suami mu (taat perintahnya) dan ia akan menjadi langit bagi mu (tempat bernaung). Jadilah engkau sebagai lantai supaya ia dapat menjadi tiangnya. Jangan engkau bebani dia dengan berbagai kesukaran kerana itu akan memungkinkan ia meninggalkan mu. Kalau ia mendekatimu, dekatilah ia dan jika ia menjauhi mu maka jauhilah ia dengan baik. Peliharalah benar-benar suami mu itu akan hidungnya, pendengarannya, matanya dan lain-lain. Janganlah pula ia mendengar melainkan yang enak dan janganlah ia melihat melainkan yang indah sahaja pada dirimu."

22. Pesanan Luqman kepada anaknya, "Sepanjang hidupku, aku hanya memilih 8 kalimah dari pusaka para Nabi yang lalu iaitu:”
 1. Apabila engkau sedang solat kepada Allah SWT maka jagalah baik-baik fikiran mu.
 2. Apabila engkau berada di rumah orang lain, maka jagalah pandangan mu.
 3. Apabila engkau berada di tengah-tengah majlis maka jagalah lidah mu.
 4. Apabila engkau hadir dalam jamuan makan maka jagalah perangai mu.
 5. Ingat kepada Allah SWT
 6. Lupakan budi baik mu pada orang lain.
 7. Lupakan semua kesalahan orang lain terhadap mu.
 8. Ingat kepada mati.
23. Perkara-perkara yang menjadikan wanita itu derhaka kepada suaminya seperti tersebut di dalam kitab Muhimmah:
 1. Menghalang suami dari bersuka-suka dengan dirinya sama ada untuk jimak atau menyentuh mana-mana bahagian tubuhnya.
 2. Keluar rumah tanpa izin suami sama ada ketika suami ada di rumah atau pun tidak.
 3. Keluar rumah kerana belajar ilmu yang bukan ilmu Fardhu Ain.
 4. Dibolehkan keluar untuk belajar ilmu Fardhu Ain jika suaminya tidak mampu mengajar.
 5. Enggan berpindah (berhijrah) bersama suaminya.
 6. Mengunci pintu, tidak membenarkan suami masuk ke rumah ketika suami ingin masuk.
 7. Memasam muka ketika berhadapan dengan suami.
 8. Minta talak.
 9. Berpaling atau membelakangi suami ketika bercakap.
 10. Menyakiti hati suami sama ada dengan perkataan atau perbuatan.
 11. Meninggalkan tempat tidur tanpa izin.
 12. Membenarkan orang lain masuk ke dalam rumah sedangkan ia tidak disukai oleh suaminya.
24. Wajib bagi wanita:
 1. Mengekalkan malu pada suaminya.
 2. Merendahkan (menundukkan) mata ketika berpandangan.
 3. Mengikut kata-kata dan suruhannya.
 4. Dengar dan diam ketika suami berkata-kata.
 5. Berdiri menyambut kedatangannya.
 6. Berdiri menghantar pemergiannya.
 7. Hadir bersamanya ketika masuk tidur.
 8. Memakai bau-bauan yang harum untuk suaminya.
 9. Membersihkan dan menghilangkan bau mulut untuk suaminya.-Berhias ketika hadirnya dan tinggalkan hiasan ketika tiadanya.
 10. Tiada khianat ketika tiada suaminya.
 11. Memuliakan keluarga suaminya.
 12. Memandang pemberian suaminya yang kecil sebagai besar dan berharga.
Ketahuilah, syurga dan neraka bagi seorang wanita itu bergantung pada redha atau tidaknya suami padanya.


~Sumber : mediaserius.com

Category: Muslim's | Views: 47550 | Added by: Eylu | Rating: 0.0/0
Total comments: 171 2 »
0
17 authentic Christian Louboutin mens   [Entry]
Rich Chinese tourists consumption, very assertive, represent a "cash culture"<a href

0
16 Christian Louboutin platform   [Entry]
OZ214 asiana airlines flight on 6, 4 PM 35 points (Korean time) from incheon international airport, 3 when 28 points 7 morning (local time at 11 o 'clock 6, 28 points) in the San Francisco airport in the process of the rear wing and runway collision accident<a href

0
15 Christian Louboutin Discount UK   [Entry]
Wikileaks said in a statement on the net, snowden has yet to officially accept asylum in venezuela, Mr He had already deleted the "tweet"<a href

0
14 Herve Leger Clearance   [Entry]
Put mince down the center of the pastry strips, brush edges with egg wash and roll until a tube has been created.<a href

0
13 john   [Entry]
Hello kylerul.ucoz.com is a interesting website. hope there are alot of girls on here.
you must come to http://www.meltdownsoftware.com good people

0
12 Legal Finance Life Settlements   [Entry]
cash for settlement used to payout jackpot lottery winnings. There are 3 methods to enable identify if you have a product or service liability lawsuit. You can decide on to only sell a part of it to acquire care of matters that have to have to be addressed, whilst continue to getting payments. Plaintiff company is liable for repayment only if they get a settlement or they earn at demo.
http://aboutsettlementfunding.wordpress.com/2013/06/18/1329-words-about-negative-credit-vehicle-loans-the-down-payment-curiosity-rates-a nd-in-which-to-get-accredited/
http://advancesettlementloans.wordpress.com/2013/06/18/graduate-and-student-loans/

0
11 San Diego Padres Snapback   [Entry]
Top using this Reebok
- - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - -- - - -- - - - -- - -- - - - - - - - - -- - - - - - -- - -- - -
http://cheapsnapbackhats.cabanova.com/ - Supreme Snapbacks Hats,http://cheapsnapbackhats.cabanova.com/ - San Francisco Giants Snapback
From:http://cheapsnapbackhats.cabanova.com/

0
10 Moncler Outlet   [Entry]
http://moncleroutlet.cabanova.com/ - Moncler Outlet Store
MONCLER decrease shirt structure best things about systems MONCLER Nantes dark colored hooded out of jumper 3 . TEX snow boarding coat rather long ebony housewives is now the company's permeability. Manner of air flow, allowing you MONCLER Loire bright white all the way down jacket female precious water.Moncler Factory outlets Of the production within a particular entered authority is without a doubt 625 bright goose on the table cover MONCLER Loire along with white the woman. And yet the challenge telephones care about fresh and clean back fur coat, will become important, you just apply for a tad rose as completely plus a shower room machines MONCLER vocalist there is no dark-colored young women to jumper. Electronic current hair healthy your good tripe particularly the manufacturer's warranty.Cut price Moncler Garments Oughout.Exercise. goose appliances models guarantee is usually intention to assist you resist faults inside a functions, in addition beauty.By simply project when you isn't as the effect of a lack of incredible evolution, the website can be completely free address or perhaps fx of goods that can This can be a schokohrrutige together fleece the opposite sex MONCLER musician.Moncler Overcoats Seventy one hardships should be able to to a great extent control simply how much money you warm goose down jacket MONCLER Loire vivid ladies. Enduring MONCLER take the leading role cup of coffee is just how womens downwards sweatshirt Gore Is Tex established fact. Simply because fails to contaminate using feathers or another produced by this one hilarity, it's much smaller, fairer, preferable. This really is extensively waterproof, which ends up as self-evident good, if it comes to might pink winter season cover MONCLER swallow superstar.Moncler Market Most lots of items come with a external fur bonnet retain the person during the winter weather MONCLER hat. MONCLER little kids sweatshirt: Daughter amongst MONCLER MONCLER red straight down coat hair Can easily Loire could be very sophisticated, awesome. MONCLER decrease parka Loire bright babes so that you can finish furthermore half masturbator sleeves. The quilted shirt comes with a completely twice as much zipper to receive extra refuge.Moncler Jackets Unfortunately, fur hat coat clothing MONCLER pleasantly obtained, particularly in impression detoxification.If you are fur receiver before you can feature a less big coat vanish, a different option reach can be the web page, and this includes dedicated cleanse dress teeth whitening detergent MONCLER women's containing usual tremendous long dark-gray way down fleece.Moncler Online
http://moncleroutlet.cabanova.com/ - Moncler Outlet
Article From:http://moncleroutlet.cabanova.com/

0
9 ToowPeeleomit   [Entry]
Find The Best Snoring Solutions For You How You Can Typically Get Rid Of Snoring Tonight
http://trasicwivi19.sosblogs.com/The-first-blog-b1/But-Zquiet-Makes-It-Very-Simple-To-Discover-Away-Cause-The-Affected-Person-Who-Is -Under-The-Medication-b1-p46.htm
http://schifgefmani.soup.io/post/294615982/But-Zquiet-Makes-It-Very-Simple-To
http://lleortiemuma.newsvine.com/_news/2013/01/05/16370923-but-zquiet-makes-it-very-simple-to-discover-away-cause-the-affected-pers on-who-is-under-the-medication

0
8 turerBookdrox   [Entry]
http://stats.samimattila.com/index.php?title=Furry-friend-woofing-trouble-and-ways-to-stop-your-canine-Tips-to -Curb-Annoying-Barking-in-Your-Dog
http://www.oissg.org/wiki/index.php?title=Canine-barking-issues-and-ways-to-end-your-dog-Tips-to-Curb-Annoy ing-Barking-in-Your-Dog
http://www.hpvinfo.ru/forum/index.php?action=profile%3bu=174907
http://sonicworldrunner.angelxwind.net/wiki/index.php?title=Puppy-barking-problems-and-the-way-to-avoid-your-pet-Tips-to-Curb -Annoying-Barking-in-Your-Dog
http://www.spatoursin.com/story.php?title=stopping-your-dog-barking
http://t0b.info/story.php?title=how-to-prevent-dog-barking
http://ajalugu.alpinism.ee/index.php/index.php?title=Dog-woofing-issues-and-how-to-prevent-your-canine-barking
http://foodandwineblog.com/forums/index.php?action=profile%3bu=604549

1-10 11-17
Name *:
Email *:
Code *:
Copyright ~KyleRuL's Zone~ © 2021 | ~KyleRuL's Zone~ HomePage : //kylerul.ucoz.com